Felújítási tanácsadás

Ha felújításban gondolkozol, egy megbeszélt időpontban, akár a helyszínen vagy online módon (pl. videóhívással az épüled megmutatásával) átbeszéljük az elképzeléseidet, céljaidat. A személyes találkozón az épület műszaki állapotának felmérésével párhuzamosan vesézzük ki azt, hogy elképzeléseid hogyan, milyen műszaki megoldásokkal, mennyiből, milyen anyagokkal és kivel, milyen szakemberekkel lehet megvalósítani.

Spórolnál?

Ha spórolnál és a munkákat te magad végeznéd, mindent az utolsó részletig elmagyarázunk. Milyen anyagot és hogy használj, mire kell figyelni, hogyan csináld meg. Ha szakembert bíznál meg elmondjuk, mire figyelj, mit és hogyan kell majd neki csinálnia, mire szerződj vele annak érdekében, hogy a végeredmény valóban hibamentes legyen.

Megelőzés

Sokszor csodálkozunk, hogy valami nem rég  lett felújítva, mégis hamar tönkrement. Ilyenkor általában a silány minőséget okoljuk. A felújított dolgok (és az új építések) azért mennek tönkre idő előtt, mert az építőanyagok hanyagul, kellő hozzáértés nélkül  lettek felhasználva, beépítve. Segítünk kiválasztani a megfelelő kivitelezőt is, ha nem magad akarod megcsinálni.

Amire választ kaphatunk

A felújítás nem csak szépészeti dolgokat takarhat, hanem mindazon problémák egyidejű orvoslását is, amiket a tulajdonos, mint jelenségek (hőhíd, magas páratartalom, dohszag, repedések, penész, hőveszteség, stb.) orvosolni szeretne. Ha felmérjük az ingatlan állapotát és megértjük, hogy milyen épületfizikai folyamatok zajlanak le a szemünk elől rejtve, amik az épület idő előtti tönkremenetelét és magukat a problémákat okozták, úgy ezeknek megfelelően felkészülten tudjuk kiválasztani a felhasználandó anyagokat és a műszaki megoldásokat. Tanácsadásunkkal abban segítünk, hogy a felújítás az elképzeléseinek megfelelően, felesleges kiadásoktól mentesen, időben és kompromisszumok nélkül valósuljon meg.

Átnézzük és átbeszéljük a következőket

  • milyen állapotban van a fűtés rendszer
  • a nyílászárók
  • a villamos hálózat
  • a falszerkezet, stb.
  • mit kell ténylegesen felújítani
  • mit kell kicserélni és miért
  • hogyan lehet felújítani
  • hogy kell csinálni
  • mennyibe fog kerülni

Két lábbal a földön

Amikor elképzeljük, hogyan újítanánk fel vagy alakítanánk át a használt ingatlant, felmerül a kérdés, hogy az elképzelésünket vajon műszakilag meg lehet-e valósítani. Pl. a konyhát át lehet-e helyezni az épület egy másik helyiségébe? Ki lehet bontani egy falat? Hol fognak menni az új csövek, elférnek majd egyáltalán? Lehet új ablakot, ajtót nyitni? Mit kezdünk a padlással, beépíthető? Mi lesz a vizesedő fallal, penészes lesz a ház? Elég csak kifesteni és egyből be lehet költözni? Mit kell feltétlen megcsinálni? És még 100 kérdést fel lehet tenni, amire mindig van egyértelmű válasz.

Mi azzal foglalkozunk, hogy az ingatlan VALÓS állapotából kiindulva ezekre a kérdésekre válaszokat adjunk. Kiemelt fontosságú, hogy mint vevő maradéktalanul átlásd hogy mik az esetleges hibák, azokra mennyit kell majd költeni!

Ugyan így lényeges, hogy az elképzeléseidből mit és hogyan lehet megvalósítani, mire számíts, mindez mennyibe fog neked kerülni és marad-e az ingatlan felújítására elég pénz, milyen munkák tudnak beleférni reálisan a rászánt keretbe?

Akár magad csinálod, akár megbízol valakit, érdemes értened azokat az épületfizikai folyamatokkal, amelyek a te otthonod jellemzik, hogy ne akarj felesleges dolgokra költeni, hanem az összefüggéseket meglátva dönts majd. Tudnod kell azt is, hogy amit meg szeretnél valósítani milyen lépésekből, folyamatokból áll, mi mivel van összefüggésben, milyen anyagokat és hogyan érdemes használni, amitől tartós és szép lesz a végeredmény. Tudomásul kell venni, hogy az építőipari munkák egy olyan szolgáltatási terület, ahol a legtöbb esetben kalandorokkal és Jolly Joker mondatokkal fogsz találkozni, ami így hangzik: „mindig így szoktuk csinálni”… Lehet, de sajnos ez a te károdra történik így. Ha illúziók nélkül, két lábbal a földön állsz, nem leszel kiszolgáltatva a szándékos vagy a hozzá nem értésből fakadó költséges játékoknak.

Gondolatébresztő interjú

Készült egy házépítős, felújítós gondolatébresztő interjú a százezres olvasói létszámmal rendelkező Csak pozitívan magazinban. Hosszú évek tapasztalatait próbálom átadni az olvasónak, hogy mik azok a dolgok, amire érdemes figyelni, ha az ember egy pár millió forintot szeretne megtartani magának. Ha építkezel, ha felújítasz és számít, hogy mit kapsz a pénzedért és hogy ne csinálj felesleges dolgokat, akkor jó szívvel ajánlom elolvasni. 😃💪🏠

Hogyan fog beázni a terasz pár év múlva?

YouTube csatonánkon segítséget kapsz új építésű ingatlanokkal és felújításokkal kapcsolatos kérdéseidre. Hogyan csináld és mire figyelj? Megmutatjuk neked.

Néhány példa a hibákra

A felújítási tanácsadás során végig vesszük azokat a dolgokat, amik kritikus jelentősségűek a kivitelezés folyamán. Elmondjuk, hogy elkerüld el a problémákat.
Hogyan alakítsuk ki egy régi épület rétegrendjét? Vajon hogyan kell egy vályog vagy téglaépület padlóját kialakítani? Lehet és hogyan lehet padlófűtést csinálni? Mindezeket alaposan kivesézzük!
Be lehet építeni a tetőteret? És ha igen, hogyan? Nem károsodik a tetőszerkezet, ha gipszkartonnal burkoljuk be? Mekkora hőszigetelés kell, hogyan tudjuk megcsinálni? Magunknak is megtudnánk?
Belülről szeretnék gipszkartonozni, azt mondják ne tegyem, mert be fog penészedni mögötte. Ez igaz? Mit lehet tenni ellene, miért penészedik be? És akkor mi a megoldás?
Aggódjak, ha így néz ki a cserepek alatti rész? Miért ilyen, nem káros ez? Be fog ázni? Mit kell csinálni, kell vele foglalkozni? Segítünk eldönteni, hogy a látottak mekkora problámák és milye megoldások vannak a kezelésére, egyáltalán kell-e vele foglalkozni.
Amikor felújítunk, milye anyagokat használjunk hőszigeteléshez, vízszigeteléshez? Milyen anyagokat érdemes venni és tényleg jobb a drágább? A felújítási tanácsadás kitér az anyagválasztásra és azok szakszerű használatára.
Egy vályogháznál kiemelten fontos a megfontolt anyaghasználat. Hogyan kell meszelni? Mikor érdemes mészfestéket használni? Hogyan készül a cementes vagy a mészhabarcs, Mikor milyen anyagot használjunk a felújításokhoz? A pincétől a padlásig átbeszéljük a szükséges anyagokat és hogy hogyan használjuk őket.
Hogyan álljunk neki egy felújításnak, a padlót fel kell bontani? Miből lehet falakat építeni, egyáltalán miből építsük? Mi a felújítás folyamata? Hogyan lesz tartós és mindez mennyibe fog kerülni? -Minden egyes lépést és teendőt alaposan átbeszélünk.
Ez egy belvárosi ingatlan kivitelezése alatt készült fotó. Meghatároztuk a gerendák terhelhetőségét, hogy mennyi betont, betonacélt lehet használni, Hova kerülhetnek a víz és csatornacsövek, stb.
Ez már a kész végeredmény.  A kivitelezés és anyaghasználat átgondoltan, körültekintően, az ingatlan adottságainak és a tulajdonos anyagi lehetőségeinek megfelelően lett megválasztva. Ez garantálja a tartósságot és a hosszantartó kényelmet.
A belső építész tervei alapján végigvettük a szükséges lépéseket és kiválasztottuk a megfelelő kivitelezőt, aki minden egyes lépést precízen, a tervek szerint megvalósít majd.
És ahogyan a belső építész elképzelte, az úgy is készült. Mi kellett ehhez? Meghatározni, hogy a padló rétegrendben hogyan férnek majd el a csövek és vezetékek, a szellőzés, a világítás stb.  És kell egy megfelelő kivitelező. A tiéd milyen? Ügyel a részletekre?
Amikor ingatant mérünk fel és a kivitelezés részleteit tárgyaljuk felmerül, hogy amit elképzelünk, annak megvalósítása mennyire reális. Miből indultunk ki és mi lett a végeredmény?
És íme a végeredmény. Mindezt a BauMed követte el!
Legyen az családi, társasház, iroda épület vagy panellakás, átvizsgáljuk és részletekre kiterjedően elmondjuk, hogy az elképzelések hogyan valósíthatóak meg.
Gyakori jelenség egy korosabb ingatlan felújításának következményeként, hogy az ablakokok téli időszakban folyik a víz. Gondolhatjuk, hogy csak szellőzteti kell, de az igazság az, hogy ennek a jelenségnek bizony számok oka lehet. Mindezeket feltárjuk és megelőzzük.
Miért penészedik be felújítást követően vagy az új építésű ingatanba a cserepek alatt lévő fólia? A jelenségnek megvan az oka és a végeredmény súlyosan egészségkárosító. Hogyan lehet megelőzni vagy megszűntetni? Ebben tudunk segíteni.
Nem látszik semmi különös a falon, de egy éles szem és egy jó műszer azonnal megmutatja, hogy ez bizony egy vizes fal. Mit okoz majd, penészedni fog? Dohos szag lesz? Mit lehet tenni? Ezeket mind tisztázni fogjuk. Itt egy injektálás nyomai látszanak.
Fűtést szeretnél korszerűsíteni? Milyen állapotban van a meglévő, vajon le kell-e cserélni? Ha igen, mire és megéri egyáltalán, mennyit fogok spórolni? Átbeszéljük a megoldásokat és hogy minek milye előnye és hátránya van.
Amikor megveszünk egy házat és fel szeretnénk újítani. Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy amit szeretnénk, azt hogyan lehet megvalósítani. A padlóban vajon el fognak férni a csövek? Elfér majd a csatorna, ha a fürdőt pár méterrel arrább szeretnénk felépíteni? Meg lehet terhelni a födémet, ha betonozni akarunk? Hogy építsük be majd az ablakot?
Mit tehetünk, ha beáztunk? Hogy lehet megelőzni vagy ha már megjelent, hogy lehet megszüntetni? A cseréppel van a baj, vagy más lehet az oka? Érdemes megelőzni a bajt a megfelelő ablak beépítéssel és a tető kialakításával.
A tulajdonos örül, hogy a ház hőszigetelve lesz, mert azt hiszi, így alacsony lesz a fűtésköltség és megszabadul a penésztől… Az igazság azonban az, hogy az a víz, ami a falak a föld/alap, padló felől felszívnak, innentől kezdve csak befelé tud szellőzni és hiába lett belül melegebb, a csak befelé párolgó víz miatt párásabb levegő kedvez a penésznek. Utólag ezt a hibát javítani kb. 5-10 milliós költség.
A lambéria alatt mekkora hőszigetelés van. Ha több hőszigetelést szeretnék, akkor ez elé lehet tenni? El lehet gipszkartonozni? Nagyon jön itt be a hideg… Mit lehet kezdeni vele? A felújítási tanácsadás alatt mindezeket a kérdéseket alaposan átbeszéljük.
Nem szabad elfeledkezni a panellakások kérdéseiről sem. Lehet-e falat bontani, belevésni a betonba? Ehhez kell engedély? Milyen ajtót kell rendelni, hogy elférjen? Ki kell cserélni az ablakot? Bizony egy panel felújítás is sok buktatóval járhat. Küszöböljük ki őket!
Mit lehet kezdeni egy salétromos vizes fallal? Ki lehet javítani? A víz nagy úr. Lehet ellene védekezni, de nem mindegy, hogy milyen megoldást választunk. Tökéletes nincs, de ahhoz közelit el lehet érni. Szóval nem kell félni ettől, de érdemes megérteni, miért történik.
Itt belülről történik a gipszkartonozás. Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis lehet belül gipszkartonozni? A válasz az, hogy igen, de nem mindegy, hogy a gipszkartonozni vágyott fal hogyan viselkedik. Ha vizes, hőhidas, akkor bizony hatalmas öngólt rúghatunk. Szerencsére ki lehet védeni a hibákat.

További fotókért tekints meg blogunkat.

Ügyfeleink véleményei

Felújítási tanácsadás lépései

Tudni szeretné, mit hogyan és mennyiét lehet megcsinálni és mikre kell feltétlen költeni?
1. lépés

Ingatlan megismerése

Az elképzelések alapos átbeszélése mellett megismerjük az ingatlant és annak valós állapotát.

2. lépés

Megvalósíthatóság vizsgálata

Az épület adottságait és az elképzeléseket figyelembevéve elmondjuk, mi és hogyan valósítható meg.

3. lépés

Lépések meghatározása

Tisztázzuk, mik a folyamatok, milyen lépések vannak, mire kell figyelni, milyen szakembereket kell
bevonni.

4. lépés

Várható költség- kalkuláció

Kiszámoljuk mennyibe fog kerülni a megvalósítás és mivel, hogyan lehet spórolni.

5. lépés

Tanácsadás

Szakmai és anyaghasználati tanácsokkal segítünk, ellenőrizzük a felújítás folyamatát az egyes lépéseket.

Egyéb szolgáltatásaink