Ingatlan állapotfelmérés

Ha nem vagyunk elég körültekintőek, amikor használt ingatlant vásárolunk, akkor csak annak megvásárlása, felújítása alatt, rosszabb esetben csak utána szembesülünk azokkal a problémákkal, amiket egy alapos szemrevételezés során még időben felfedezhettünk volna.

Kapjunk reális képet

Ha nem szeretnénk kifutni a költségvetésből, amit a vásárlásra és a felújításra szánunk, ahhoz meg kell ismernünk, hogy az általános felújítási elképzeléseiken túl mik azok az épületspecifikus problémák, amelyekre a tervezetten kívül költeni kell majd. Az épületdiagnosztika az egész épületre kiterjed.

Megelőzés

A vásárlás előtti állapotfelmérés lehetőséget ad a rejtett hibák, csapdák elkerülésére, valamint választ ad arra a kérdésre, hogy hogyan és mennyiből lehet az adott ingatlanból igazi otthont teremteni. Eléd tárjuk a hibákat, okokat és a következményeket, hogy mindezen információk birtokában eldönthesd, megvásárolod-e az adott ingatlant.

Ügyfeleink véleményei a Google-ban

[grw id="8682"]

Alapos vizsgálatot végzünk

Egy használt ingatlan szemléjén megvizsgáljuk az összes falszerkezet, tetőszerkezet, födém, padló, stb. állapotát (statika), kiderítjük, van-e vizesedés, ázás, hőhíd, vagy bármilyen dolog, ami az épületnek olyan adottsága vagy hibája, amivel később gondunk lehet. Megmérjük a falak nedvességtartalmát, hőmérsékletét és ellenőrzünk minden olyan dolgot, ami segít abban, hogy feltérképezzük az adott ingatlan VALÓDI állapotát. A legfontosabb, hogy mindezeket látva reális képet kapj arról, hogy az épülettel kapcsolatos elvárásaid reálisak-e, ha felújítanád, az milyen és mekkora beruházással, hogyan valósítható meg. Ne feledd amikor házat vásárolsz, annak nem csak a jelenét, hanem a jövőjét is megvásárolod!

A következőket vizsgáljuk

  • vizsgáljuk az összes falszerkezet állapotát
  • vizsgáljuk a tetőszerkezet állapotát
  • megmérjük a falak nedvességtartalmát
  • megmérjük a falak hőmérsékletét
  • feltérképezzük az ingatlan valódi állapotát
  • vizsgáljuk a födém állapotát
  • vizsgáljuk a padló állapotát
  • megvizsgáljuk van-e vizesedés
  • megvizsgáljuk van-e ázás
  • megvizsgáljuk van-e hőhíd

Hogyan történik?

Egy épület megtekintése/átvizsgálása elsőként külső szemrevételezésből áll, a falazat, a héjalás, a járdák és a szomszédos épületek állapota sok információt ad arról, hogy mi történik az épületen belül. Nagy segítség számunkra, ha a szemle közben elmondod az elképzeléseid, mi az, amit esetleg meg szeretnél valósítani, mit álmodsz bele az új ingatlanba, hogyan használnád, építenéd át, újítanád fel, cserélnél ki bármit benne.

Azt is vizsgáljuk, hogy ezek az elképzelések hogyan valósíthatóak meg. Lényeges tisztázni, milyen elvárásod van a felújítás tükrében a megvásárolt ingatlannal szemben. Egy több éves ingatlantól a felújítás után azt várnánk, mint ha az ma, modern anyagokkal, modern elképzelésekkel épült volna, hisz abban a mai elvárásokat szeretnénk megvalósítani.

Fontos megérteni, hogy egy használt ingatlan esetében bizonyos elképzelések sokszor csak erős kompromisszumok árán valósíthatóak meg. Ezek némelyike csak nagy költséggel, vagy olyan műszaki megoldásokkal realizálható, amelyek nem biztos, hogy bekerülésüket megismerve, számszerűsítve, megfelelnek az igényeidnek, és bele is fér még a pénztárcádba, mert számos olyan dolog kerülhet elő, amivel a vásárlás utáni normál felújításon túl nem terveztünk. Mire lesz elég a pénzed?

A felújítási kérdéseken kívül az ingatlanban lezajló épületfizikai folyamatokat is vizsgáljuk. Ne feledkezzünk meg róla, hogy az épület velünk együtt öregszik, ami ma még jó benne, az az évek múlásával tönkremegy, ami pedig már elindult ezen az úton, az még rosszabb lesz. Azt szeretnénk, hogy a találkozásunk végére pontosan tudd, mit vásárolsz meg, mire kell majd költened most vagy X év múlva, milyen rejtett vagy látható problémák, jelenségek vannak, azok milyen hatással leszek a mindennapjaidra, s ha ezeket orvosolni szeretnéd, mit lehet és hogyan tenni ezek ellen. Végül, de nem figyelmen kívül hagyva a kérdést: mennyire kell majd a pénztárcádba nyúlnod.

Gondolatébresztő interjú

Készült egy házépítős, felújítós gondolatébresztő interjú a százezres olvasói létszámmal rendelkező Csak pozitívan magazinban. Hosszú évek tapasztalatait próbálom átadni az olvasónak, hogy mik azok a dolgok, amire érdemes figyelni, ha az ember egy pár millió forintot szeretne megtartani magának. Ha építkezel, ha felújítasz és számít, hogy mit kapsz a pénzedért és hogy ne csinálj felesleges dolgokat, akkor jó szívvel ajánlom elolvasni. 😃💪🏠

Hogyan fog beázni a terasz pár év múlva?

YouTube csatonánkon segítséget kapsz új építésű ingatlanokkal és felújításokkal kapcsolatos kérdéseidre. Hogyan csináld és mire figyelj? Megmutatjuk neked.

Néhány példa a hibákra

Az ingatlan állapotfelmérés során végig vesszük azokat a dolgokat, amik kritikus jelentősségűek a kivitelezés folyamán. Elmondjuk, hogy elkerüld el a problémákat.
Az ellenőrzéshez visszabontott cserepek alatt látható, hogy az átszellőzést biztosítandó légrés 80 százaléka hiányzik. Kell-e vele foglalkozni, mit okoz? Ez nyáron a tető túlzott felmelegedését, télen pedig a lakásból a tetőtér felé áramló pára nem megfelelő távozását, így a tető faszerkezetének gombásodását okozza.
Aggódjunk, ha ilyet látunk? Mit jelent ez? Hibás párazárás az alsó és hibás kiszellőztetés a felső szinten. A víz visszafolyik és penészedést, hosszabb távon farontó gombásodást okozva, ami tartószerkezeti károsodáshoz vezethet: Ez tönkreteszi a födém gerendáit, illetve a tetőszerkezetet.
Mit okoz egy vizes fal, ami láthatóan vizes, de a ráfalazott résznél nem gondoskodtak arról, hogy ez a víz ne terjedjen felfelé, ugyanakkor a régi, felvizesedett fallal sem tettek semmit, az továbbra is ázik majd. Ez penészedéshez, dohos levegőhöz, magasabb fűtésszámlához vezet. Amikor ingatlant mérünk fel, ezt is megvizsgáljuk.
Egy nagy kiterjedésű ázást látunk, ami egy intenzív csőtörés következménye. Ez itt jól látható, de sok esetben nem ilyen nyilvánvaló, hogy ázunk. A víz alattomosan fejti ki hatását, sokszor nem gondolnánk, hogy mennyire tönkretette a nem láthható gerendákat.
Ez baj, ha ilyet látunk? le fog szakadni? Teszik fel gyakran a kérdést. Ez is gerenda, csak épp acél és nincs túl jó állapotban, ki kellene cserélni. De mennyibe fog kerülni, mit kell szétbontani, mekkora munka? Egy állapotfelmérésnél erről mindig beszélünk. Fő szempont, hogy az ügyfél tisztában legyen, mekkora kiadásra számíthat, ha fel szeretné. újítani
Mit tegyünk, ha a terasz beázik? Egyáltalán beázhat? Egy terasz sok bosszúságot tud okozni. A falak mentén penészedést, rosszabb esetben beázást. Minden esetben vizsgáljuk ennek lehetőségét és megoldást adunk a megelőzésre, vagy ha már ázik, a kijavítás módjára.
Mitől ázik az ablak vagy erkélyajtó? Hol jut be a víz, mennyi hő távozik? Ki kell-e cserélni és ha igen, milyenre, mi éri meg? Minden esetben vizsgáljuk ezt a kérdést is és tájékoztatjuk ügyfeleinket ezekről a kérdésekről.
Mennyire vizes a fal, mitől épült, azzal lehet-e baj? A gipszkarton falak másképpen viselkednek, mint egy ytong vagy egy téglafal. Mi okozhat problémát? Mire számítsunk?
Nem látszik semmi különös a falon, de egy éles szem és egy jó műszer azonnal megmutatja, hogy ez bizony egy vizes fal. Mit okoz majd, penészedni fog? Dohos szag lesz? Mit lehet tenni? Ezeket mind tisztázni fogjuk.
Egy jó hőkamera megmutatja a hőhidakat, hogy hol szökik el a meleg, illetve nyáron hol melegszik legjobba fel az ingatlan.
Mit látunk a parkettán? Erre rá lehet tenni a lamináltat vagy fel kell szedni? Egy vizes, korható parketta figyelmeztet bennünket arra, hogy itt nagy a baj. Szerencsére van megoldás, szerencsére többféle is, az igény és pénztárca függő módokat érthetően magyarázzuk el.
Ebből a szuterénből lehet lakószobát csinálni? Miért ázik? Meg lehet szüntetni? Végigvesszük a lehetséges megoldásokat, hogy mekkora munkával jár, mennyibe kerül, milyen végeredményre számíthatunk.
Mit lehet kezdeni egy ilyen állapotú fallal, vajon a vályogház élhető, hogyan tehető komfortossá, kell-e félni tőle? Ne fog penészedni és ránk omlani? Ezeket a kérdéseket mind megválaszoljuk a helyszínen.
A rettegett penész. Miért alakul ki, tényleg a diszperziós festék a hibás? Mit tehetünk ellene? Hogy lehet megelőzni vagy ha már megjelent, hogy lehet megszüntetni? A szellőztetés elég lesz, vagy vannak más megoldások is? Ezekre a kérdésekre mind választ kap, aki hozzánk fordul.
Fűtést szeretnél korszerűsíteni? Milyen állapotban van a meglévő rendszer, vajon le kell-e cserélni? Ha igen, mire és megéri egyáltalán beruházni, mennyit fogok spórolni? Milyen megoldást válasszunk? Az adott házba megfelelő lesz? Érdemes kivesézni ezt a témakört is.
Ez e tető milyen állapotban van. le kell cserélni? Beázik, vagy be fog, ha igen, mikor? Mit lehet kezdeni vele? Érdemes lecseréli lemeztetőre, vagy másra? El fogja bírni?
Amikor egy tető beázik, a fa szerkezete érő víz miatt elkezd tönkremenni. Hogy ez mennyi idő alatt következik be, a víz mennyiségétől, a faanyag és a fát védő szerek minőségétől, a kezelés módjától függ nagyrészt. Ha tudni szeretné mennyi idő múlva kell tetőt cserélni, akkor érdemes utánajárni.
Amikor egy ingatlan a tönkrement vízszigetelése miatt elkezd vizesedni, talán észre se vesszük. Ezeknek a jelenségeknek mindig van oka és következménye, ami sokszor csak a felújítást követően válik nyilvánvalóvá. A jelek pedig árulkodóak.
A fürdőszobában is lehet hibázni. Az ázások, penészedések nagy része a hibásan beépített zuhanyzókból és fürdőkádakból származik. Jó, ha tudjuk, hogy honnan ered ez ázás és, hogy megszüntethető-e. Hogy mindez mennyibe fog kerülni és mekkora kárt okozott az épületben, azt a helyszínen fel lehet mérni.
Ázó erkélylemez. Ennek okai lehetnek: korlát beépítési probléma, vízszigetelési probléma, erkély ajtó beépítési probléma, vízvető beépítési probléma és ezek összessége… Bár nem lesz olcsó, de szerencsére a problémát ki lehet javítani.
Ez egy horcsik födém. Ritkán látni, mert jellemzően le van vakolva. Mit lehet vele kezdeni? Alulról le lehet hőszigetelni? és ha ezen keresztül szeretnék feljárót, ki lehet bontani? Ezeket kérdésekre mind megválaszoljuk.
Egy vályogház saralt mennyezetét látjuk. Ha ilyet látunk, meg szabad venni? Nem fog a fejünkre pottyanni? Hogyan lehet felújítani? Ezekre a kérdésekre mind kitérünk és alaposan átbeszéljük.
Miért néz így ki? Mert a nap által felmelegedett levegő tönkretette. Be lehet ezt a tetőteret építeni? Be, de számolni kell azzal, hogy a cserepek mögé jutó víz beázást fog okozni. Viszont a belülről kifelé érkező pára legalább nem okoz problémát… Hogy mi? Most akkor jó vagy sem? Mindennek van előnye és hátránya. Meg fogja érteni mit is jelent ez. Amit látunk, az átgondolatlan beépítés következménye.

További fotókért tekints meg blogunkat.

Ügyfeleink véleményei

Az ingatlan állapotfelmérés menete

Tudni szeretnéd, hogy amit vásárolsz vagy amit eladsz az milyen műszaki állapotban van, mikre kell feltétlen költeni?
1. lépés

Helyszíni bejárás

Az egyeztetett időpontban kérdéseidet szem előtt tartva közösen bejárjuk az ingatlant.

2. lépés

Állapotfelmérés

A pincétől a tetőszerkezetig átvizsgáljuk komplett épületet és felmérjük annak valós állapotát.

3. lépés

Célok egyeztetése

Átbeszéljük a hibákat és felújítási lehetőségeket, hogy mit és hogyan és mennyiből lehet kivitelezni.

4. lépés

Összefoglalás

Összefoglaljuk az épület minden egységének állapotát, megoldásokat és a pénztárcádat érintő kérdéseket.

Referenciák

A bővebb információkért kattints a képekre.

Átvizsgálás

Egy épület megtekintése/átvizsgálása elsőként külső szemrevételezésből áll, a falazat, a héjalás, a járdák és a szomszédos épületek állapota sok információt ad arról, hogy mi történik az épületen belül.

Elképzelések

Nagy segítség számunkra, ha a leendő tulajdonos a szemle közben elmondja az elképzeléseit, mi az, amit esetleg meg szeretne valósítani, mit álmodna bele az új ingatlanba, hogyan használná, építené át, újítana fel, cserélne ki.

Megvalósítás

Lényeges tisztázni, milyen elvárásunk van a felújítás tükrében a megvásárolt ingatlannal szemben. Egy több éves ingatlantól a felújítás után azt várnánk, mint ha az ma, modern anyagokkal, modern elképzelésekkel épült volna, hisz ma a mai elvárásokat szeretnénk megvalósítani.

Realizálás

Fontos megérteni, hogy egy használt ingatlan esetében bizonyos elképzelések sokszor csak kompromisszumok árán valósíthatóak meg. Ezek némelyike csak nagy költséggel, vagy olyan műszaki megoldásokkal realizálható, amelyek nem biztos, hogy bekerülésüket megismerve, számszerűsítve, megfelelnek az igényeinknek, belefér a pénztárcánkba.

Egyéb szolgáltatásaink