Kivitelezési konzultáció

Mitől lesz jó vagy rossz minőségű az újonnan épülő ingatlanod és hogyan fogsz tudni milliókat spórolni? Mit tehetsz, hogy megelőzd a nem várt kiadásokat és a kivitelezési hibákat? Mindezeket elmondjuk neked.

Két lábbal a földön

2020 és 2021-ben 50-60 millió forint közt kulcsrakészre felépített házak hibáit átlagosan 8-30 millió forint közötti összegből lehetett javítani. Ezeket a hibákat felkészültséggel meg lehet előzni. Mindezekre segítünk felkészülni.

Megelőzés

Közösen átnézzük és megismerjük a terveket, annak valódi műszaki tartalmát, hogy pontosan mi mit jelent, mi az, ami kimaradt belőlük és hogyan válnak az építés alatt kivitelezési hibákká és nem várt kiadásokká. Átbeszéljük azokat a konkrét gyakorlati dolgokat, amin a végeredmény fog múlni.

Légy valóban felkészült

Összehasonlítjuk az árajánlatokat, segítünk a megfelelő kivitelező kiválasztásában. Elmondjuk, mit tehetsz, hogy a költségek ne szálljanak el és hogy előzheted meg, hogy a kivitelező és a folyó munka ne nőjön a fejedre. Elmondjuk, hogyan és mivel vágnak át már az alapozástól kezdve és hogy lehet ezeket kivédeni. Ha nem szereted, hogy a sarokba szorítanak, akkor érdemes a kezedbe venni és soha el nem engedi az irányítást, ami a kivitelezés egyes lépéseit és a pénzügyeket illeti. Megérted, mikor és miért felesleges sok esetben a sokkal drágább anyagokat megvenni, ha azokat nem jól építik be. Rámutatunk, mit is jelent ebben az esetben a „jó” és mit jelent, majd mit okoz majd a „rossz” beépítés és felhasználás a kivitelezés egyes lépéseiben. Nem az a cél, hogy egy óra alatt mérnököt faragjunk belőled, hanem, hogy két lábbal, illúziók és romantikus álmok nélkül legyél képes szemlélni életed beruházását, hogy értsd, mitől lesz valami tartósan jó és mitől lehet tele hibával, ha nem vagy felkészült. Ne félj, ott leszünk veled végig és segítünk mindebben. Ha bizonytalan vagy, hogy könnyűszerkezetes vagy tégla házat építs, mindezek előnyét és hátrányát elmondjuk neked, hogy a céljaidnak megfelelő döntést meg tudd hozni ebben a kérdéseben is. Ne feledd, amikor házat építesz, annak nem csak a jelenét, hanem a jövőjét is megépíted! Nem mindegy hát, hogy azt hogyan teszed!

Miben segítünk?

  • ellenőrizzük a terveket
  • a kivitelezői szerződést
  • a műszaki tartalmat
  • árajánlatokat
  • elmondjuk mire kell figyelned
  • hogyan előzd meg a kivitelezési hibákat
  • a váratlan költségeket
  • a vitákat a kiviteleződdel

Ha számít a végeredmény

Amennyiben új ingatlan épül, akkor közérthető példákon át, akár épületfizikai folyamatok szemléletes megmagyarázásával mutatjuk meg neked, hogy mikre kell kiemelten figyelni. Mitől lesz valami hosszútávon jól megépített, amire sok évig nem kell költeni, mert nem fog tönkremenni. A kivitelező kiválasztásában is tudunk segíteni, átbeszélve a szóba jöhető árajánlatokat adó cégekkel a műszaki tartalmat és szerződési feltételeke, hogy mit hogyan csinálnak majd pontosan.

Aki megfelelő szakmai rálátás nélkül választ kivitelezőt, azt kockáztatja, hogy minél kevésbé informált, annál kevesebb dolgot tud számonkérni az építkezéssel kapcsolatban. Például a kivitelezési tervek hiába tartalmaznak anyag kiírásokat, de nem szerepel bennük, HOGYAN fogják végrehajtani a részfeladatokat.

Fontos kérdés, hogy kivel dolgozik a kivitelező, milyen anyagokat használ majd esetleg a terveken szereplők helyett, hisz ezek mind kiemelt kérdések a tartósság érdekében. Átnézzük tehát közösen a terveket, kielemezzük mindazokat a lényeges kivitelezési pontokat, melyek leírva vagy terv szinten ugyan nem szerepelnek, de az ingatlan tartóssága, energiatakarékossága, majd később értéke szempontjából kulcskérdések lesznek.

Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan, milyen rutinnal vagy szakmaisággal csinálják például a vízszigetelést, a hőszigetelést, stb. milyen anyagokkal dolgoznak és azokat hogyan építik be. Tehát a tervben vagy írásban nem tisztázott kérdések átbeszélése az egyik lényeges feladat a tartós jó minőség érdekében. Ez azért fontos, hogy az építtetőként lásd és megértd: hol és miben lehet a későbbiek során esetlegesen probléma, azok mik, és hogyan lehet őket elkerülni, mit kell és mit lehet tenni ezek ellen és mi az, amivel milliókat tudsz majd spórolni.

Gondolatébresztő interjú

Készült egy házépítős, felújítós gondolatébresztő interjú a százezres olvasói létszámmal rendelkező Csak pozitívan magazinban. Hosszú évek tapasztalatait próbálom átadni az olvasónak, hogy mik azok a dolgok, amire érdemes figyelni, ha az ember egy pár millió forintot szeretne megtartani magának. Ha építkezel, ha felújítasz és számít, hogy mit kapsz a pénzedért és hogy ne csinálj felesleges dolgokat, akkor jó szívvel ajánlom elolvasni. 😃💪🏠

Hogyan fog beázni a terasz pár év múlva?

YouTube csatonánkon segítséget kapsz új építésű ingatlanokkal és felújításokkal kapcsolatos kérdéseidre. Hogyan csináld és mire figyelj? Megmutatjuk neked.

Néhány példa a hibákra

A kivitelezési konzultáció során végig vesszük azokat a dolgokat, amik kritikus jelentősségűek a kivitelezés folyamán. Elmondjuk, hogy elkerüld el a problémákat.
A sávalapot a talajba is levezetett hőszigeteléssel tervezték. Miért jó ez? Mi ennek a szerepe? És ha ez fontos, a kivitelező ezt miért nem veszi figyelembe? Ha elmarad, lesz ebből probléma? Mekkora kárt okoz?
Itt bizony nem vették figyelembe a terveket. Aggódjunk, ha ilyet látunk? Mit jelent ez? Utólag milyen megoldások vannak? Baj lesz, ha ezzel nem törődünk? Ezzel kinek spórolt? Hogy lehet ezt kivédeni?
Miért kell tömöríteni a töltőföldet a vasalt lemez alatt? Mi a következménye, ha ez elmarad? Mit látunk a képen? Sóder helyett kavicsot, ami alkalmatlan arra, amiért ott van. Bizony baj lehet belőle, de miért annyira fontos ez? Mit fog okozni?
A terveken -185 cm mélységben volt meghatározva az alapozási mélység. Ezt a kivitelező figyelmen kívül hagyta. Mi történik, ha ezt a kivitelező eltér a tervektől? De miért is kell ilyen mélyre ásni? Mi lesz, ha a terveket nem követjük? Mekkora kárt okoznak nekünk ezzel?
Mit okoz, ha a termőföld ott marad az alap alatt? Megsüllyed az épület? Mekkora a kár? Mit tehetek én, mint megrendelő? Utólag mit lehet tenni? Javítható? Le kell bontani az egész házat?
Pirossal aláhúzva a terveken szereplő, előírt párazárás. Miért fontos ez? Hogy kellene azt jól megcsinálni? Milyen szerepe van ennek? Károsodik majd a tető e nélkül? Mire számítsunk? Utólag mennyibe kerül javítani?
A párazárás sajnos itt elmaradt. Mit okoz majd, penészedni fog? Vagy ez ennél nagyobb baj? Elrohadhat a tető szerkezete? Mennyi idő alatt történik meg ez? Mit lehet tenni? Ezeket mind tisztázni fogjuk a kivitelezési konzultáción.
A terveken a vasalt lemez vastagsága látható, ami a terveken 15 cm vastag. Ha egy 100 m2-es háznál ez csak 10 cm vastagon készül, 5 m3 betont spórolt a kivitelező? De ez kinek pénztárcájában landol?
Mi a jelentősége a beton vastagságának? Ha ez nem készül el, repedni fog az épület? Ha igen, mennyit? Miért spórol a kivitelező? Mi lesz a következménye?
Hogyan készül a jó hőszigetelés? Hogyan kell kialakítani? Meg kell venni a drága anyagot, vagy elég az olcsóbb is? Mi a különbség? Mire kell figyelni? Mekkora vastagság kell?
Hogyan kell jól kialakítani a vízszigetelést? Milyen anyagokat érdemes választani? Min spórol a kivitelező? Ez mit okoz majd nekem hosszútávon?  ha majd beázik, az mikor lesz? Mit lehet kezdeni vele? Mennyibe kerül utólag kijavítani?
Ez a terv. így kellene kialakítani, de sok esetben ez nem sikerül. Ennek általában két oka van. Vagy a tervek kidolgozatlanok, vagy a kivitelezés hanyag.
Itt az elkészült tető látható. Mit rontott el a kivitelező? Vajon mit tehettünk volna mi? Hogyan lehet kijavítani? Újra kell csinálni vajon az egészet?
Amikor egy ingatlan a hibás párazárás miatt elkezd vizesedni, talán észre se vesszük. Egy darabig. Ezeknek a jelenségeknek mindig van oka és következménye, ami sokszor csak évek múlva válik nyilvánvalóvá. Mi magunk is észrevehettük volna, ha van fogalmunk arról, mire kell figyelni.
A hőszigetelés nem csupán attól lesz jó, hogy a hőszigetelő anyag felkerül a falra. A kivitelezésnek vannak szabályai, amiket, ha nem tatunk be, a hőszigetelőképesség leromlik. Az azt jelenti, hogy többe fog kerülni az épület fűtése. A kivitelezési tanácsadáson minden olyan dologra felhívjuk a figyelmed, ami, ha hibásan készül, kárt okoz neked.
Gyakori hiba a rossz minőségű vízszigetelő anyag használata. A kivitelező egy átlagos háznál 100.000 Ft-os spórol, de neked több milliós kárt okoz. Elmagyarázzuk, hogy miért történik mindez és mit tudsz tenni, hogy ez ne következzen be.
Miért kell a hőszigetelést jól készíteni? Mit jelent a jól? Mit okoz, ha nem megfelelően készül? Mekkora a hőveszteség? Mennyivel lesz több a rezsi? Ez itt most hőhidas? Hogyan kellett volna megcsinálni?
Megéri megvenni a drágább nyílászáról? Hogyan kell beépíteni? Miért nincs a beépítés módja kidolgozva a terveken? Hogyan kellene az erkélyajtók vízszigetelését jól elkészíteni? Be fog folyni a víz? Mit fog okozni?
Ha az ablakon folyik a víz, mi az oka? Mi lett elrontva, hogyan kellett volna megcsinálni? Milye összefüggésben van a vízszigetelés mindezzel? Ha az ablak ilyen, igaz, hogy a tetőszerkezet is hamarabb tönkremehet?
Most készült el, de máris penészedik? Milyen összefüggés van a vízszigetelés problémájának a penészedéssel? Vagy a hőszigetelés nem lett megfelelő? Mit rontott el a kivitelező? Mekkora a kár? Egy millióból kijavítható?
Ez is egy erkélyajtó problémának tűnik, de azon túlmutat. A falak alatti vízszigetelés túl rövid, nem lóg ki eléggé a falak alól. Mit fog ez eredményezni? Csupán vizes, majd penészes falakat. Mégis, hogyan kellett volna megcsinálni? Mit tehetek én, mint megrendelő? Mekkora kárt okoz?
Új építés és máris ázik… A zsalukő felett máris injektálni kellett. Mi ennek az oka? Mit rontott el a kivitelező? Igaz, hogy több millió forintból lehet csak javítani? Mindezen kérdésekre felkészítünk, így megóvhatod magad attól, hogy megvezessenek.

További fotókért tekints meg blogunkat.

Ügyfeleink véleményei

Kivitelezési konzultáció menete új építéseknél

Tudni szeretnéd, hogy mitől lehet jó vagy rossz minőségű új ingatlanja és hogyan lehet milliókat spórolni?
1. lépés

A tervek megismerése

A tervek, lehetséges kivitelezők, szerződések és műszak tartalom és jogi folyamatok megismerése.

2. lépés

A megfelelő kivitelező kiválasztása

Árajánlatok összehasonlítása, kivitelező kiválasztása, az építési folyamat és fontos teendők tisztázása.

3. lépés

Mit tehet a Megrendelő

Elmondjuk, mit tehetsz, hogy a költségek ne szálljanak el és hogy tarthatja kézben a folyamatokat.

4. lépés

Buktatók, fontos pontok átbeszélése

Elmondjuk, hogyan, mivel vágnak át, hogy lehet kivédeni és kivitelezési hibáktól mentes házat építeni és érdekeidet érvényesíteni.

Átvizsgálás

Egy épület megtekintése/átvizsgálása elsőként külső szemrevételezésből áll, a falazat, a héjalás, a járdák és a szomszédos épületek állapota sok információt ad arról, hogy mi történik az épületen belül.

Elképzelések

Nagy segítség számunkra, ha a leendő tulajdonos a szemle közben elmondja az elképzeléseit, mi az, amit esetleg meg szeretne valósítani, mit álmodna bele az új ingatlanba, hogyan használná, építené át, újítana fel, cserélne ki.

Megvalósítás

Lényeges tisztázni, milyen elvárásunk van a felújítás tükrében a megvásárolt ingatlannal szemben. Egy több éves ingatlantól a felújítás után azt várnánk, mint ha az ma, modern anyagokkal, modern elképzelésekkel épült volna, hisz ma a mai elvárásokat szeretnénk megvalósítani.

Realizálás

Fontos megérteni, hogy egy használt ingatlan esetében bizonyos elképzelések sokszor csak kompromisszumok árán valósíthatóak meg. Ezek némelyike csak nagy költséggel, vagy olyan műszaki megoldásokkal realizálható, amelyek nem biztos, hogy bekerülésüket megismerve, számszerűsítve, megfelelnek az igényeinknek, belefér a pénztárcánkba.

Egyéb szolgáltatásaink